четверг, 22 февраля 2018 г.

«Українонька сумна» – в «Україні йде війна»…


    Уже четверте десятиліття пише для дітей знана не тільки на Прикарпатті, а й за його межами письменниця  Віра Багірова. На останні події в Україні вона відгукнулась оповіданнями й поезіями, присвяченими Революції гідності та війні на Донбасі.

        
      Оповідка Прапорець Майдану висвітлює  безпосереднє сприйняття  дітьми сучасних суспільних подій та настроїв. Для маленьких читачів став справжнім героєм маленький Андрійко з Лисичанська (оповідання «Хоробрий хлопчик»). Цей твір, як і оповідання «Ангели-воїни», «Війна», «Бомбосховище», «Колона танків», можуть слугувати прикладом того як потрібно розповідати дітям про війну, про Національну гвардію і місію кожного українця знайомити їх з національними героями і вчити не бути байдужими.
            Бачення війни хлопчиками і дівчатками, роздуми авторки, глибокий підтекст із натяками на історичне минуле України та українців, які змушені відстоювати свою волю, відчитуються у вірші «Діти граються в війну»:

Розкажу вам річ одну:
Діти граються в війну.
Тільки їхні пістолети,
 Не розстрілюють весну.

І не йде на брата брат,
І не падає солдат,
І церковні мідні дзвони
Їм не бють страшний набат.

То чому війна існує
І пістолі нам дає?
То прадавня кров козача
За свободу повстає.

Кожним рядком своїх творів відповідної тематики Віра Багірова закликає дітей любити Вітчизну, рідний народ, єднатися і бути справжніми його синами і дочками («Україна милая моя», «Батьківщинонька», «Запалим ватру», «Ми патріоти України» та ін.), відроджувати та шанувати народні   традиції («Вишиванка», «Повернення до народних традиційних джерел», «Калина», «Наші танці», «Духовність випливає з релігії»).
            Особливо з метафоричністю, оригінальними образами позначена поезія-пісня «Ти моя країна, рідна Україно», в якому дівчинка ось якими зворушливими  словами звертається до своєї  Вітчизни:
                                                          
Ти  моя  країна,  рідна  Україно,
Я  твоя  зернина  в  житнім  колоску,
І  росту  у  полі,  полі  неозорім,
Понад  нами  небо  в  сонячнім  вінку.

Черешневим  гаєм  річка  протікає.
Я  її  краплина,  ніжна   і  швидка.
Я  спішу  до  моря,  де  високі  зорі,
В  нім  моє  дитинство,  юність  гомінка.

В  славі  України є  висока  нота
І  акорди сильні,  відгомін  віків.
Я  у  звуці  тому,  у  колисці  дому,
Серед  гуцуляток,  серед  козаків

            Світлана Бойчук-Коцюбинська, рецензент книги Віри Багірової «Таємниця місячного сяйва» - (2014), використовуючи цитати з творів письменниці, влучно константує: «О яке то щастя жити» і творити для дітей! Відчувати їхні душі і знати відповіді на запитання: «Чого діти прагнуть сьогодні?», »Що каже дитяче серденько?», «Що можуть діти?» , «Чим поможуть?», «Чим прислужать Матері вони?  у час, коли «Українонька сумна», бо в «Україні йде війна».
            Направду вражає вміння письменниці говорити з дітьми про все:
 про щасливе дитинство, світ любові, добра і милосердя, природу, сім’ю, школу, рідну домівку, місто і країну, а також про речі, які не кожен дитячий письменник зважується висвітлювати.
            Спонукаючи дітей замислитися і говорити про сенс, того, що відбувається, Віра Багірова написала поезію «Хвилина мовчання», що стала піснею завдяки композитору Ігореві Медведю.  Вона починається так:

Обірвемо радість,
                        обірвем навчання.
Устанемо діти,
                        в хвилину мовчання.
Згадаємо тих,
                        хто загинув в борні,
На вітчизняній війні.

            Віра Багірова знає, як писати для маленьких дітей про війну, боротьбу за рідну землю, смерть героїв, щоби при цьому не травмувати дитячу психіку, а зміцнювати національний дух, патріотичні переконання хлопчиків і дівчаток, запалювати в маленьких серцях щиру  любов до України, визнаючи для них як життєвий орієнтир вищі моральні цінності та якості людини.
            Основними рисами письменниці є широка палітра тем і проблем, які вона порушує у своїх творах, розгалужена система жанрів, у яких працює, активне використання біблійного і фольклорного матеріалу, образна мова. Твори Віри Багірової містять ті зернята, які, віриться, впавши в добрий грунт, дадуть добірний урожай. Духовні цінності, прищеплені  в дитинстві, стануть основою життєвої позиції у майбутньому.


Тетяна Качак,
Кандидат  філологічних наук, доцент ПНУ ім. В. Стефаника, голова Івано-Франківської філії центру дослідження літератури для дітей та юнацтва.

Комментариев нет:

Отправить комментарий